Läs allt om hur du hittar dina uppgifter som ska lämnas in på sidan Inlämningsuppgifter.

För att bli godkänd på en uppgift måste du både lösa den korrekt och lämna in en lösning som är tydlig och begriplig. Tumregeln är att en annan student på kursen, utan förkunskap om uppgiften, ska kunna följa din lösning steg för steg.

Uppgifterna ska i huvudsak lösas med de metoder och satser som presenteras i motsvarande kapitel i kursboken. Andra metoder (som vektoralgebra i geometri eller derivata i algebra) accepteras inte – om inte undantag anges, t.ex. sats 11.9. Det finns dock oftast flera godtagbara lösningsvägar. Är du osäker? Kontakta mentorerna.

Vad ska en bra lösning innehålla?

  • Logisk struktur och sammanhang.
  • Tydlighet – lösningen ska vara lätt att följa.
  • Angivna metoder, satser och regler.
  • Tydliga svar på alla delfrågor.
  • Redovisade beräkningar (de flesta steg, även om triviala steg kan slås ihop).
  • Figurer ska bifogas – handritade eller digitala. Särskilt viktigt i geometriuppgifter.

En matematisk lösning är inte bara en rad formler – du ska också med fullständiga meningar förklara vad du gör och varför.

Studera gärna lösningsexemplen i boken – dina egna lösningar ska efterlikna dem i struktur och tydlighet.

Exempel på godkända och icke-godkända lösningar

LaTeX – ett verktyg för snygga lösningar

Nästan all matematisk text på högskolenivå skrivs i LaTeX. Vi rekommenderar starkt att du använder Overleaf för att skriva dina lösningar. Skapa gärna ett konto med din SU-mejl.

Använd vår LaTeX-mall (mall_inlupp.txt) genom att klistra in den i ett nytt Overleaf-dokument. Om du är nybörjare kan du börja med guiden Learn LaTeX in 30 minutes eller läsa institutionens LaTeX-information.

Last modified: Monday, 5 May 2025, 1:43 PM